Mi az a mediáció?

A mediáció egy alternatív vitarendezési eszköz. A lényege az, hogy a felek egy olyan mesterséges helyzetben jutnak el a megoldás(ok)hoz, amikor egy független harmadik fél (a mediátor) jelenlétében, az ő szabályait betartva és menetrendjét követve folyik a felek között a párbeszéd. A mediáció nem csodaszer, évtizedek nemzetközi és hazai tapasztalata bizonyítja, hogy a mediáció szabályait betartva olyan megoldások körvonalazódnak, amelyek jó kompromisszumok lesznek, és amelyek a felek kapcsolatában nem (feltétlenül) jöttek volna elő.

A mediáció menete    A mediátor szerepe

Eszköz, mert sok-sok év nemzetközi és hazai tapasztalata bizonyítja, hogy kiválóan működik egyaránt magánjellegű és üzleti konfliktusok, nézeteltérések feloldásában. Sőt a statisztikák azt bizonyítják, hogy a mediációval elért megállapodásokat a felek sokkal jobban betartják, mint a bírósági határozatokat, vagy az ügyvédek által elért egyezséget. Miért?

Alternatív, mert nem a hagyományos utat választja. Egy ellehetetlenülő üzleti vitában, vagy megromló házasságban rendszerint a felek ügyvédet fogadnak, és a bíróságtól várják, hogy kimondja: nekik van igazuk, és a másik fél tévedett. Ezzel szemben a mediáció közös megoldásra törekszik. Olyanra, amely mindkét fél megelégedésére szolgál, és hosszú távon is működőképesnek bizonyul. A mediáció célja, hogy feltárja a két fél motivációit, és mozgásterét a megoldáskeresésben, majd elvezesse a feleket a megoldás felé. A megoldást magát azonban a felek hozzák.

Vitarendezésre szolgál, legyen szó akár üzleti típusú akár magánkonfliktusról. Üzleti mediációról beszélünk például egy cégben dolgozó két menedzser elhúzódó munkakonfliktusánál, vagy épp egy elégedetlen vásárló és egy szolgáltató vitájakor, vagy klasszikusan két szerződéses kapcsolatban lévő vállalkozás anyagi jellegű vitájakor (nemfizetés, késedelmes fizetés, rossz teljesítés).

Egy azért, mert a mediáció csak egyike az ismert alternatív vitarendezési eszközöknek (AVR). Hasonló eszközök még az egyeztetés (ebben csak a két érintett fél vesz részt) és az arbitráció, másnéven döntőbíráskodás (itt egy harmadik fél dönti el a folyamat kimenetelét) is.

Magánkonfliktusok mediálása esetében beszélünk párkapcsolati vagy válási mediációról. A részvevők szerint létezik családi mediáció, kortárs mediáció (ebben iskolások, ritkábban még fiatalabbak vesznek részt).