Vállalat vs. ügyfél

Nincs ma már olyan vállalkozás, vállalat, amely ne hangsúlyozná a marketing fontosságát és vevőorientáltságát. Igen ám, de előbb utóbb minden cég szembe találkozik az elégedetlen vásárlóval, fogyasztóval. És ez az a pont, ahol minden eldől. Ez ugyanis egy konfliktushelyzet, amelyben anyagi érdekek, sértettség, bizalomvesztés és a jogi háttér játsszák a főszerepet. A felállás hagyományosan úgy rajzolódik ki, hogy az erős, jogi szakértelemmel megtámogatott vállalat hivatkozik a megtámadhatatlan, kisbetűs részekkel megtűzdelt szerződésre, amelyet az ügyfél aláírt. Ezzel szemben ott áll a gyámoltalan ügyfél, aki nem tudja megvédeni magát, és nem kezelik egyenlő partnerként.

Mára azonban a helyzet sok esetben különbözik ettől. Egyrészt szerencsére egyre több öntudatos fogyasztó van, aki hajlandó időt és pénzt nem kímélve érvényesíteni az igazát, és egyre több az olyan vállalat, amely valóban a saját berkeken belül igyekszik minden vitás kérdést megoldani. Mert a legfontosabb a renomé, amelyet valóban minden elégedett ügyfél ront. És ma a blogok világában valóban egyenlő erővel bírhat egy kommunikatív ügyfél és egy nagyvállalat.

De mi ügyfelek, vajon megteszünk mindent azért, hogy annak a bizonyos szerződéses viszonynak a szabályait tényleg mindkét fél betartsa? Vajon elismerjük-e legalább részben, ha hibáztunk? Vagy a kiskapukat keressük, és méltányosságra hivatkozunk egyfolytában?

Nos az ilyen helyzetek feloldása nem egyszerű, de megkísérelni mindenképpen érdemes. És ha az ügyfélszolgálatot már végigjártuk, gondoljuk végig mi következzen! A fogyasztóvédelem? Vagy a békéltető testület? Vagy esetleg egy mediátor!?